Rożki z marchwi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zawsze je piekę na jesieni, gdy mam ochotę na coś słodkiego.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1/2 kh marchwi
    1 kostka margaryny
    1 op.cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5-6 jabłek
    cukier puder do posypania

Rożki z marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzeć marchew na drobnych oczkach. Make przesiać, dodać margarynę, startą marchew, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zarobić ciasto i rozwałkować na 0,5 cm. Ciasto pokroić w kwadraty ok. 5x5 cm. Jabłka obrać i pokroić w plastry. Położyć je na cieście i składać na rożki. Piec na złoty kolor ok.30 min. w temp. 180. Po upieczeniu i ostygnięciu posypac cukrem pudrem.

Porady

Zamiast jabłek można dodać marmoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy