Rozgrzewająca zupa pomidorowa z czosnkową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka umyć i pokroić na małe kawałki.
Oprószyć przyprawą (kebab-gyros, ale można też zastąpić przyprawą do drobiu lub jedynie solą i pieprzem).
Odstawić na 15 minut do lodówki.
2.Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać drobno.
3.Do gotującego się bulionu dodać marchewkę, seler i pietruszkę.
Gotować do miękkości warzyw.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać do wywaru.
4.Mięso obsmażyć na patelni, dodać do wywaru z warzywami.
5.Kiedy warzywa będą miękkie dodać pomidory z puszki, zagotować.
Zestawić z ognia, dodać pokrojoną drobno papryczkę i klika listków bazylii.
Całość blendować do uzyskania konsystencji kremu.
6.Przygotować grzanki:
Pokroić bagietkę, do masła dodać przyprawę i posmarować nim pieczywo. Zrumienić na patelni.
Porady
Grzanki można zastąpić ryżem lub makaronem.
Wedle uznania można dodać kawałek imbiru.
Komentarze