Doskonałe danie na chłodne popołudnie! Zupa powstaje szybko i prosto. Dzięki lekkiej pikanterii oraz dodatku czosnku i cebuli przyjemnie rozgrzewa. POLECAM!!!
Składniki:
Składniki na 5- 6 porcji:
• 2 marchewki średniej wielkości,
• 0,5 kg ziemniaków obranych,
• ¼ główki kapusty
• 1 pęto kiełbasy,
• 200 gram boczku wędzonego,
• 1 duża cebula,
• 4 ząbki czosnku,
• Kostka rosołowa,
• Pieprz, sól, papryka do smaku,
• 2 liście laurowe,
• 5 ziarenek ziela angielskie,
• Mały pęczek natki pietruszki,
• Mielony imbir do smaku,
• 1-2 łyżki śmietany
• Olej do smażenia,
Rozgrzewająca kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane warzywa zalewamy około 2 litrami wody . Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy.
2.Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do gotujących warzyw.
3.Między czasie cebule kroimy w drobną kostkę , a czosnek drobno siekamy. Tak przygotowany czosnek i cebulę rumienimy na oleju.
Do gotowej cebuli dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojony w paseczki boczek. Całość razem przysmażamy do zrumienienia wędliny.
4.Przysmażoną cebule wraz z wędliną dodajemy do gotujących warzyw. Całość zabielamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Komentarze