Rozgrzewająca kartoflanka

0 (0 ocen)

Doskonałe danie na chłodne popołudnie! Zupa powstaje szybko i prosto. Dzięki lekkiej pikanterii oraz dodatku czosnku i cebuli przyjemnie rozgrzewa. POLECAM!!!

Składniki:

  • Składniki na 5- 6 porcji:
    • 2 marchewki średniej wielkości,
    • 0,5 kg ziemniaków obranych,
    • ¼ główki kapusty
    • 1 pęto kiełbasy,
    • 200 gram boczku wędzonego,
    • 1 duża cebula,
    • 4 ząbki czosnku,
    • Kostka rosołowa,
    • Pieprz, sól, papryka do smaku,
    • 2 liście laurowe,
    • 5 ziarenek ziela angielskie,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • Mielony imbir do smaku,
    • 1-2 łyżki śmietany
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone warzywa 1. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane warzywa zalewamy około 2 litrami wody . Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy.
  • dodanie kapusty 2. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do gotujących warzyw.
  • przysmażanie wędliny 3. Między czasie cebule kroimy w drobną kostkę , a czosnek drobno siekamy. Tak przygotowany czosnek i cebulę rumienimy na oleju.
    Do gotowej cebuli dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojony w paseczki boczek. Całość razem przysmażamy do zrumienienia wędliny.
  • dodanie wędliny do warzyw 4. Przysmażoną cebule wraz z wędliną dodajemy do gotujących warzyw. Całość zabielamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować