Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajka , cukier, cukier puder, śmietanę, sól , połączyć i zagnieść ciasto. Oziębić przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać po 3 kółeczka różnej wielkości: dużą szklanką, literatką i naparstkiem. Brzegi kółek ponacinać 5 razy w równych odległościach.
2.Białko roztrzepać łopatką. Kółeczka składać jeden na drugim zaczynając od największego. Środki sklejać białkiem
3.Na rozgrzany tłuszcz wkładać róże, smażyć około 4min na złoty kolor.
4.Po usmażeniu posypać cukrem pudrem na środek położyć wiśnię lub galaretkę np. porzeczkową. Z podanych składników wyszło 32 róże.
Komentarze