Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać 1 łyżkę spirytusu, żółtka i śmietanę, a następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę. Przełożyć na blat i uderzać drewnianym wałkiem. Spłaszczane w ten sposób ciasto ponownie zawijać, delikatnie zagnieść i uderzać wałkiem. Czynność ta powinna być powtarzana przez ok. 15 minut.
3.Zagniecione ciasto podzielić na porcje, a następnie każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Przygotowanymi szklankami wycinać krążki różnej wielkości i ponacinać je w kilku miejscach (dosyć głęboko), tak aby uformowały się płatki.
Tak przygotowane krążki układać jeden na drugim (od największego do najmniejszego), tak aby nacięcia na nich nie nakładały się na siebie. Aby krążki się zlepiły należy mocno palcem docisnąć je na środku.
4.Róże (najmniejszym krążkiem do dołu) wkładać do gorącego oleju i smażyć na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Po odsączeniu tłuszczu posypać cukrem pudrem i w środeczek każdej różyczki nałożyć wiśnię z dżemu lub sam dżem i gotowe !
Komentarze