Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W karnawale wręcz niezbędne !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (Na około 30 sztuk):

    2 szkl. mąki pszennej
    4 żółtka
    5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka spirytusu (lub octu)
    wiśnie z dżemu
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać 1 łyżkę spirytusu, żółtka i śmietanę, a następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę. Przełożyć na blat i uderzać drewnianym wałkiem. Spłaszczane w ten sposób ciasto ponownie zawijać, delikatnie zagnieść i uderzać wałkiem. Czynność ta powinna być powtarzana przez ok. 15 minut.
  • 2. Przygotować 3-5 szklanek różnej wielkości.Ja robiłam z 3 (szklanka, literatka, kieliszek).
  • Tuż przed smażeniem 3. Zagniecione ciasto podzielić na porcje, a następnie każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Przygotowanymi szklankami wycinać krążki różnej wielkości i ponacinać je w kilku miejscach (dosyć głęboko), tak aby uformowały się płatki.
    Tak przygotowane krążki układać jeden na drugim (od największego do najmniejszego), tak aby nacięcia na nich nie nakładały się na siebie. Aby krążki się zlepiły należy mocno palcem docisnąć je na środku.
  • Gotowe ! 4. Róże (najmniejszym krążkiem do dołu) wkładać do gorącego oleju i smażyć na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Po odsączeniu tłuszczu posypać cukrem pudrem i w środeczek każdej różyczki nałożyć wiśnię z dżemu lub sam dżem i gotowe !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować