Różany Tort Mascarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonały, lekki deser na walentynki

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka, o temperaturze pokojowej
    -1 szklanka (160 g) cukru pudru
    -1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
    -1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
    -1/2 szklanki (160 g) konfitury różanej



    Krem:

    -500 g serka śmietankowego Mascarpone (cream cheese lub Philadelphia)
    - 1/3 szklanki mleka
    - 3/4 szklanki cukru pudru

    Do dekoracji:

    - 2 czerwone róże

    Forma

    okrągła o średnicy 20 cm ( posmarowane masłem i wyłożone folią aluminiową lub papierem do pieczenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Różany tort mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucierać z połową cukru pudru do uzyskania gęstej i puszystej piany
  • 2. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Następnie połączyć ją z utartymi żółtkami bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.
  • 3. Masę wyłożyć do formy i piec przez około 30 minut na złoty kolor
  • 4. Gotowe ciasto ostudzić
  • 5. Zmiksować serek śmietankowy razem z mlekiem i cukrem pudrem.
    Ciasto przekroić poziomo na 2 części, dolną część posmarować konfiturą różaną i połową kremu. Przykryć drugą częścią ciasta i wysmarować je drugą połową kremu. Wstawić do lodówki. Przed samym podaniem udekorować tort płatkami róży.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować