Różane pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, słodziutkie i bardzo aromatyczne pierogi - a to dzięki dodatkowi cukru różanego. Od teraz to takie właśnie pierogi będą mi się kojarzyły z latem.

  • 40 min

Składniki:


  • mąka 250g,
    letnia woda,
    1 łyżka oliwy,
    300g truskawek,
    kilka łyżek cukru różanego,
    płatki róży do dekoracji

Różane pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Różane pierogi z truskawkami 1. Cukier różany możecie przygotować wg mojego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-z-platkow-rozy-7
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Kilak odkładamy do dekoracji.
  • Różane pierogi z truskawkami 2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka.
  • Różane pierogi z truskawkami 3. Na każdym kółku układamy kilka kawałków truskawek i około 1/3-1/2 łyżeczki cukru. Zlepiamy pieroga. Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 3 minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy posypane cukrem różanym na płatkach róż. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy