Pyszne, słodziutkie i bardzo aromatyczne pierogi - a to dzięki dodatkowi cukru różanego. Od teraz to takie właśnie pierogi będą mi się kojarzyły z latem.
40 min
Składniki:
mąka 250g,
letnia woda,
1 łyżka oliwy,
300g truskawek,
kilka łyżek cukru różanego,
płatki róży do dekoracji
Różane pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier różany możecie przygotować wg mojego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cukier-z-platkow-rozy-7
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Kilak odkładamy do dekoracji.
2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka.
3.Na każdym kółku układamy kilka kawałków truskawek i około 1/3-1/2 łyżeczki cukru. Zlepiamy pieroga. Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 3 minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy posypane cukrem różanym na płatkach róż. Smacznego :)
Komentarze