Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem

0 (0 ocen)

Dodatek cukru różanego do ciasta to był fajny pomysł. Co prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A połączenie rabarbaru z marcepanem jest jednym z moich ulubionych, polecam :)

Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru różanego
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju

    4 łodygi rabarbaru
    100 g masy marcepanowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Różane drożdżówki z rabarbarem i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.

    Na całość wysypujemy pokrojony, umyty i obrany rabarbar oraz porwany na małe kawałeczki marcepan.

    Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.

    Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.
  • 3. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Marcepan Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować