Dziś zapraszam na różne bezy z truskawkami. Kruche bezy przełożone kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i truskawek. Wisienkę, a raczej różą na tym deserze był cukier różany, który nadał niepowtarzalny smak i aromat!
2 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na bezy (dla 2 osób):
◦3 białka jaj
◦100 g cukru
◦75 g cukru różanego
◦½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
◦½ łyżeczki białego octu winnego
◦szczypta soli
Składniki na krem:
◦250 g serka mascarpone
◦200 ml śmietanki kremowej 36%
◦1 łyżka cukru pudru
◦1 łyżka cukru różanego
◦200 g truskawek
Składniki: na cukier różany:
◦50 g płatków dzikiej róży
◦200 g cukru
Różane bezy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie cukru różanego:
Płatki przebieramy, płuczemy i usuwamy białe końce. Następnie przekładamy do młynka do kawy i mielimy albo ucieramy blenderem. Zmiksowane płatki dodajemy do cukru i ucieramy/mieszamy. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tace lub blaszkę, przykrywamy gazą i suszymy ok. 2 dni. Co jakiś czas należy rozetrzeć cukier żeby się nie zbrylił.
Przygotowanie bez:
Blachę do pieczenia najlepiej taką z piekarnia wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy od dużego kubka 6 okręgów. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier różany cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Masę bezową wykładamy na narysowane okręgi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130-140 stopni i pieczemy/suszymy bezy prze2 godziny. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Serek mascarpone mieszamy z cukrem różanym. Do serka dodajemy bitą śmietanę i truskawki i delikatnie mieszamy. Na talerzu układamy bezę nakładamy na nią ok. 3 łyżek kremu i przykrywamy kolejną bezą, na którą ponownie nakładamy krem i znowu przykrywamy bezą tworząc wieżyczkę. Dekorujemy płatkami róż.
Komentarze