Różane bezy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Dziś zapraszam na różne bezy z truskawkami. Kruche bezy przełożone kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i truskawek. Wisienkę, a raczej różą na tym deserze był cukier różany, który nadał niepowtarzalny smak i aromat!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na bezy (dla 2 osób):
    ◦3 białka jaj
    ◦100 g cukru
    ◦75 g cukru różanego
    ◦½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ◦½ łyżeczki białego octu winnego
    ◦szczypta soli

    Składniki na krem:
    ◦250 g serka mascarpone
    ◦200 ml śmietanki kremowej 36%
    ◦1 łyżka cukru pudru
    ◦1 łyżka cukru różanego
    ◦200 g truskawek

    Składniki: na cukier różany:
    ◦50 g płatków dzikiej róży
    ◦200 g cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Różane bezy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie cukru różanego:
    Płatki przebieramy, płuczemy i usuwamy białe końce. Następnie przekładamy do młynka do kawy i mielimy albo ucieramy blenderem. Zmiksowane płatki dodajemy do cukru i ucieramy/mieszamy. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tace lub blaszkę, przykrywamy gazą i suszymy ok. 2 dni. Co jakiś czas należy rozetrzeć cukier żeby się nie zbrylił.

    Przygotowanie bez:
    Blachę do pieczenia najlepiej taką z piekarnia wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy od dużego kubka 6 okręgów. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier różany cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Masę bezową wykładamy na narysowane okręgi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130-140 stopni i pieczemy/suszymy bezy prze2 godziny. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.

    Przygotowanie kremu:
    Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Serek mascarpone mieszamy z cukrem różanym. Do serka dodajemy bitą śmietanę i truskawki i delikatnie mieszamy. Na talerzu układamy bezę nakładamy na nią ok. 3 łyżek kremu i przykrywamy kolejną bezą, na którą ponownie nakładamy krem i znowu przykrywamy bezą tworząc wieżyczkę. Dekorujemy płatkami róż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować