Różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry.

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

To bardzo prosta i przyjemna w smaku propozycja na szybki i lekki obiad lub kolację. Świetnie smakuje samodzielnie, a bardziej głodnym biesiadnikom polecam z pure ziemnaczanym lub sadzonym jajkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g kalafiora
    3 łyżki masła klarowanego
    płaska łyżka curry w proszku
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki do posypania
    sól/czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki. Krótko obgotować w osolonym wrzątku, by lekko zmiękły, ale zachowały jędrność. Przelać zimną wodą i osączyć.
  • 2. Cebulę i czosnek zrobno posiekać.
  • 3. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i poddusić chwilę, by zmiękła. Dodać czosnek i jeszcze chwilę dusić, pilnując, by nie zrumieniły się zbyt mocno. Masło zdjąć z ognia i odstawić na minutę.
  • 4. Dodać curry i wymieszać. Ciepłym masłem polać kalafiory i wymieszać, by różyczki dokładnie pokryły się masłem.
  • 5. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 20 minut.
  • 6. Zapieczone warzywa oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować