To bardzo prosta i przyjemna w smaku propozycja na szybki i lekki obiad lub kolację. Świetnie smakuje samodzielnie, a bardziej głodnym biesiadnikom polecam z pure ziemnaczanym lub sadzonym jajkiem.
30 min
Składniki:
500g kalafiora
3 łyżki masła klarowanego
płaska łyżka curry w proszku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki do posypania
sól/czarny pieprz do smaku
Różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na różyczki. Krótko obgotować w osolonym wrzątku, by lekko zmiękły, ale zachowały jędrność. Przelać zimną wodą i osączyć.
2.Cebulę i czosnek zrobno posiekać.
3.W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i poddusić chwilę, by zmiękła. Dodać czosnek i jeszcze chwilę dusić, pilnując, by nie zrumieniły się zbyt mocno. Masło zdjąć z ognia i odstawić na minutę.
4.Dodać curry i wymieszać. Ciepłym masłem polać kalafiory i wymieszać, by różyczki dokładnie pokryły się masłem.
5.Doprawić do smaku solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 20 minut.
Komentarze