Różyczki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Świetni wyglądają na karnawałowym stole i nie tylko . Wycinanie ich sprawia moim córkom dużą frajdę .

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    6 żółtek
    6 łyżek gęstej śmietany
    2 łyżki octu lub wódki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    dżem wiśniowy
    tłuszcz do smażenia

Różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto takie jak na faworki . Ubijać wałkiem przez 10 minut aż powstaną pęcherzyki powietrza . Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkować . Wycinać z niego kółka w trzech różnych wielkościach ( szklanką , literatką i kieliszkiem ) . Każde kółko natnij w czterech miejscach . Największe i średnie kółko posmaruj białkiem i sklej wszystkie kółka (duże ,średnie i małe ) . Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor . Odsącz z nadmiaru tłuszczu , napełnij dżemem i posyp cukrem pudrem .

Porady

Możesz użyć swojej ulubionej konfitury lub wydrylowanych wiśni w syropie .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy