Rosołek z lanymi kluseczkami

4.42 (175 ocen)

Zaletą jest to, że szybko się gotuje, szybciej niż tradycyjny rosół ;)Moja córeczka bardzo lubi tę zupę. A najbardziej chyba właśnie za te kluseczki. Im większe tym lepiej ;)

Składniki:

  • Rosołek:
    2 udka lub 1 porcja rosołowa
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    kawałek selera, cebula, kawałek zielonej części pora
    2 ząbki czosnku
    liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz do smaku
    maggi do smaku
    łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    1/2 pęczka koperku

    Lane kluseczki:
    2 jajka
    ok 1/2 szkl mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.42 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Lane kluski

Rosołek z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosołek: Do garnka wlać ok 2-2,5l wody, zagotować. Wrzucić porcję rosołową lub udka, obrane marchewki, pietruszkę, selera, czosnek, cebulę (proponuję ją przypalić nad płomieniem) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Z wywaru wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Marchew pokroić w talarki i przełożyć z powrotem do zupy. Rosołek przyprawić do smaku.
  • 2. Kluseczki: Jajka rozbełtać. Ja to robię w dużym kubku za pomocą widelca, tak jak ucierało się dawniej kogel mogel ;) dodać 2-3 łyżki zimnej wody i stopniowo dodawać mąkę. Ucierać na gładkie i gęste lejące się ciasto.

    Do gotującego się rosołu wlewać bardzo cieniutkim strumieniem kluseczki, jednocześnie mieszając zupę. Gotować ok 1 minutę. Pod koniec dodać posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować