Rosół drobiowy niebanalnie podany

5 (199 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ilu kucharzy tyle wykonań rosołu. Można go podawać bez dodatków, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 dużego koguta/kury lub 2-3 duże udka
    1/2 selera
    2 pietruszki
    4-5 marchewek
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    natka pietruszki
    lubczyk otarty suszony
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół drobiowy niebanalnie podany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy wodą zostawiając 3 cm od brzegu garnka (garnek 5l) i zagotowujemy. Od momentu zawrzenia wody zmniejszamy ogień tak, aby tylko lekko pyrkał i gotujemy godzinę. Dorzucamy połówkę selera i obraną pietruszkę, gotujemy kolejne 20-30 minut. Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki, pół plasterki lub kosteczkę marchewki. Gotujemy jeszcze około godzinę. Im dłużej gotujemy tym rosół będzie smaczniejszy. Wrzucamy kostkę rosołową, doprawiamy pieprzem (jeśli trzeba to i solą lub np. vegetą). Posiekaną natkę pietruszki wrzucamy po wyłączeniu gazu lub bezpośrednio na talerze. Podajemy z ugotowanymi i roztartymi ziemniakami na jednym talerzu lub na osobnych. Można też oczywiście tradycyjnie - z makaronem.

Porady

Rosół z kur wiejskich (wiadomego pochodzenia) zwykle trzeba gotować dłużej niż z drobiu kupionego w sklepie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować