Rosół drobiowo-wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka porcjujemy (dzielimy na korpus, nóżkę, skrzydełko, i szyję) i wrzucamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną w grube kawałki karkówkę i zalewamy wodą tak aby dobrze przykryła mięso. Gotujemy aż mięso się wyszumuje. Zdejmujemy pianę. Następnie gotujemy około 20 minut.
2.Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i tymianek. Dodajemy obrane w całości marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulę obieramy i opalamy na palniku gazowym i wrzucamy do zupy. Wlewamy jeszcze około 3/4 litra wody i gotujemy około 30 minut.
3.Po upływie tego czasu odlewamy jedną łyżkę wazową rosołu i rozprowadzamy w niej kostkę rosołową. Wlewamy do zupy. Gotujemy 10 minut.
4.Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut aby smaki się przegryzły.
Komentarze