Rosół drobiowo-wieprzowy

4.42 (206 ocen)

  • 2 godz.

Podobno dobra gospodyni to taka, która potrafi przygotować smaczny rosół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -Pół kurczaka (część z szyją)
    -0,5 kg karkówki wieprzowej
    -4 marchewki
    -3 pietruszki (z natką)
    -1 duży seler
    -1 cebula
    -kawałek pora (zielona część)
    -5 listków laurowych
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -2 łyżki lubczyku
    -1 kostka rosołowa drobiowa
    -1 łyżka tymianku
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    -pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.42 (206 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Dania główne

Rosół drobiowo-wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka porcjujemy (dzielimy na korpus, nóżkę, skrzydełko, i szyję) i wrzucamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną w grube kawałki karkówkę i zalewamy wodą tak aby dobrze przykryła mięso. Gotujemy aż mięso się wyszumuje. Zdejmujemy pianę. Następnie gotujemy około 20 minut.
  • 2. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i tymianek. Dodajemy obrane w całości marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulę obieramy i opalamy na palniku gazowym i wrzucamy do zupy. Wlewamy jeszcze około 3/4 litra wody i gotujemy około 30 minut.
  • 3. Po upływie tego czasu odlewamy jedną łyżkę wazową rosołu i rozprowadzamy w niej kostkę rosołową. Wlewamy do zupy. Gotujemy 10 minut.
  • 4. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut aby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować