Rosół z suszonych grzybów

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

MMM

  • 10 godz.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
    2 łyżki oleju
    500 g wołowiny
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    750 ml bulionu wołowego
    750 ml bulionu grzybowego
    200 ml wytrawnego czerwonego wina
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    sos sojowy
    natka pietruszki
    makaron

Rosół z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół z suszonych grzybów 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Odcedzamy.
    Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny.
    Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski.
    Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
    Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy