Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki

4.5 (167 ocen)

  • 3 godz. 20 min

To tradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i fileta z kurczaka smakuje wyśmienicie a także doskonale rozgrzewa w zimne dni.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Rosół:
    2 ćwiartki z kurczaka
    1 skrzydło z indyka
    300g szponder (żeberko wołowe)
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1 mały seler
    12 cm pora
    1 cebula
    pół pęczka natki z pietruszki
    lubczyk
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
    vegeta
    sół
    pieprz

    Ciasto na pierożki wonton:
    3 jajka
    1/3 szklanki letniej wody
    3 szklanki mąki pszennej
    1 mała płaska łyżeczka soli

    Farsz:
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    200g wątroby drobiowej
    200g fileta z kurczaka
    1 jajko
    3 łyżki masła
    6 łyżek natki z pietruszki
    mieszanka przypraw chilli
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26oi9ba 1. Rosół
    Do dużego garnka włożyć wołowinę i drób, zalać około 3 litrami zimnej wody, lekko osolić. Gotować na małym ogniu, systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Warzywa obrać i umyć a cebulę obrać i opalić
    na ogniu nad palnikiem. Kiedy wywar mięsny stanie się klarowny, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, warzywa oraz cebulę. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny.
    Po tym czasie spróbować i doprawić do smaku lubczykiem, vegetą, solą, pieprzem oraz dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze kilka minut do momentu miękkości mięsa.
  • image-1kbah5n 2. Farsz
    Wątróbkę drobiową i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia.
    Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać zmieloną wątróbkę i fileta, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli, smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wystudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą
    i pieprzem.
  • image-278qlun 3. Ciasto na pierożki wonton
    Jajka roztrzepać z wodą i solą, dodać do mąki przesianej na stolnicę. Masę zagnieść na jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż stanie się elastyczne.
    W przypadku jeżeli ciasto będzie za suche dodać więcej wody, jeżeli z kolei wyjdzie za rzadkie dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20minut. Po tym czasie każdą
    z kul podzielić na pół, rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce farszu i zlepić w pierożki. Gotowe sakiewki wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować