ROSÓŁ Z KURY

5 (141 ocen)

  • 60 min

Tradycyjny rosół z kury, najlepiej smakuje domowy:)

  • 60 min

Składniki:

  • ok.2 litry wody,
    1/2 kury rosołowej
    1 cebula,
    2 ziarenka pieprzu,
    2 ziela angielskiego,
    1-2 liście laurowe,
    2 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek pora ( biała część)
    kawałek selera korzeń
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać wodą, zagotować (jeśli potrzeba zebrać szumowiny).Cebulę przypiec na patelni.Dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, opieczoną cebulkę oraz obraną i oczyszczoną włoszczyznę.Gotować na bardzo małym ogniu do momentu ( rosół nie powinien gotować się mocno bulgocząc wtedy będzie klarowny) aż mięso bedzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem, ryżem lub sam.Posypać natką pietruszki.

Porady

Aby rosół miał wyraźniejszy aromat można przred końcem gotowania dodać parę łodyg natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować