Rosół z kurczaka

5 (189 ocen)

W okresie przeziębieniowym rosół z kurczaka jest w moim domu najchętniej jadaną zupą

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    kurczak – u mnie 1,6 kg
    3 litry wody
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
    sól
    1 cebula
    2 pietruszki
    kawałek bulwy selera
    4 marchewki
    25 dag makaronu krajanka
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyłam, pokroiłam na kilka części, ułożyłam w dużym rondlu.
    Zalałam trzema litrami zimnej wody, doprowadziłam do wrzenia, zdjęłam powstałą na wierzchu pianę, dodałam przyprawy i posoliłam do smaku.
    Przykręciłam ogień i pozwoliłam mu powolutku „pyrkotać”.
    Włoszczyznę obrałam, opłukałam, pokroiłam wzdłuż na grube plastry.
    Cebulę obrałam, pokroiłam w krążki.
    Włoszczyznę i cebulę zrumieniłam na suchej patelni – zrobiłam to na raty, bo największa patelnia i tak okazała się za mała.
    Warzywa i cebulę przełożyłam do rondla z kurczakiem i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Rosół powinien tylko „mrugać”. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Rosół podałam z odcedzonym makaronem i natką pietruszki.

Porady

To taka wersja bardzo podstawowa. Smak rosołu można wzbogacić dodając np. kawałek włoskiej kapusty, ząbek czosnku, albo kawalątek korzenia imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować