Rosół nie musi być nudny, taki o lekko orientalnym smaku z dodatkiem grzybków mun i pędów bambusa według mnie może być ciekawą alternatywą dla ''Niedzielnego Rosołu''.
Składniki:
o 2-3 udka,
o kawałek mięsa wołowego (ilość wołowiny zależna od tego, jak bardzo wyczuwalny ma być jej smak w rosole, 15-20 dag. powinno wystarczyć),
o jedna średnia marchew (jeżeli dodamy zbyt dużo marchwi, rosół będzie słodszy)
o ½ korzenia pietruszki,
o kawałek selera,
o kawałek pora (ok. 10 cm),
o 1-2 grzybki mun,
o łyżeczka groszku,
o ¼ papryczki peperoncino,
o kilka kawałków pędów bambusa,
o makaron ryżowy,
• przyprawy
o 1-2 liście laurowe,
o 1-2 ziarenka ziela angielskiego,
o 2 – 3 łyżki czarnego sosu chili,
o Sól,
Rosół z orientalną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał i gotujemy ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa które kroimy - marchew, seler i pietruszkę kroimy w cienkie paski lub w słupki, pora i papryczkę w plasterki, makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małym rondelku zalewamy wodą grzybki i gotujemy około 20 min, następnie wyciągamy i kroimy w paski. Wszystkie warzywa, pędy bambusa, grzybki oraz liść laurowy, ziele angielskie, sos dodajemy do rosołu i solimy według uznania, gotujemy tak aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała, około godziny.
Rosół podaję z makaronem ryżowym, kawałkami mięsa, i warzywami.
Smacznego!
Komentarze