CIASTKA RÓŻE PUSTYNNE (ROSE DEL DESERTO)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te mięciutkie w środku i chupiące na zewnatrz ciasteczka przypominają kształtem róże pustynne, które w warukach suchego i gorącego klimatu tworzą piękne skupienia kryształów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej( u mnie mąka ryżowa)
    100 g cukru
    150 g miękkiego masła
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    150 g rodzynek

    dodatkowo:
    ok.200 g płatków kukurydzianych
    cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Ciastka róże pustynne (rose del deserto) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy całe jajka z cukrem na puch. Następnie dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Mieszamy mikserem, aż masa się połączy. Dodajemy bardzo miękkie masło i znowu mieszamy.
    Na koniec dodajemy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i dobrze odsączone rodzynki. Całość wstawiamy na 1 h do lodówki, aby masa stężała.
  • image-0k06mym 2. Po wyjęciu z lodówki masę dzielimy na kulki wielkości dużego orzecha (można sobie pomóc zwilżoną w wodzie łyżką )i obtaczamy w płatkach kukurydzianych, uważając aby dobrze przywarły do ciasteczek. Wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach (ropływają sie w trakcie pieczenia).
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 15 min.
    Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Przechowywać szczelnie zamknięte.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli chcecie, żeby róże były jeszcze bogatsze w smaku zastąpcie połowę mąki pszennej zmielonymi na mąkę migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy