Rostbef z grilla

4.49 (144 ocen)

Pyszne steki wołowe. Ważne aby wołowina była dobrej jakości

Składniki:

  • ok 1000 g rostbefu ( miałam bez kości) - na 3 steki
    sól
    marynata:
    3 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki musztardy francuskiej
    1 łyżka musztardy dijon
    płatki ostrej papryki do posypania, wg uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Rostbef Grill

Rostbef z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rostbef umyć i osuszyć.
  • 2. Przekroić na trzy steki ( gr ok 3 cm każdy) .
  • 3. Składniki marynaty wymieszać w misce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc.
  • 4. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić. Grillować 3- 4 minuty z każdej strony, w zależności od nagrzania grilla. Smacznego!

Porady

Szkoły solenia są dwie - solimy przed lub po grillowaniu. Tym razem wybrałam tę pierwszą i było ok. Nasze steki wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować