Taki boczek nie tylko ładnie się prezentuje na stole jest smakowity i uniwersalny,można go podać jako danie główna na ciepło jak i na zimno w formie przystawki do sałatek.
2 godz.
Składniki:
1,5 kg surowego boczku
700 g filetu z kurczaka
4 liście kapusty pekińskiej
4 kabanosy
1 marchew pokrojona w paski i ugotowana
musztarda
4 ząbki czosnku(przeciśnięte przez praskę)
oliwa
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
Rolowany boczek z kurczakiem i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek nacinamy wzdłuż,nie przecinając do końca,rozkładamy i rozbijamy nadając mu kształt prostokąta.
Nacieramy czosnkiem,opruszamy solą,pieprzem i paprykami,smarujemy musztardą(według uznania).
Filet z kurczaka rozbijamy opruszamy solą i pieprzem,nakładamy na boczek smarujemy musztardą.
Na całej długości rozkładamy kapustę pekińską,marchew i kiełbaski skrapiamy oliwą.
Zwijamy roladę,obwiązujemy nitką bawełnianą na całej długości zawijamy w folię aluminiową.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 90 minut.
10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię,aby rolada się zarumieniła.
Komentarze