Rolowana pizzo-tarta z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Grzyby i pokrojoną cebulę dusimy na maśle, aż grzyby odparują. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.CIASTO: Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i rozkruszone drożdże. Wlać śmietanę w temperaturze pokojowej, wsypać cukier. Lekko zamieszać by drożdże się rozpuściły. Zostawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól i przyprawy. Wszystko starannie mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Lekko oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Z wyrośniętego ciasta odcinamy po kawałku i wałkujemy na oprószonej mące stolnicy okrągłe placki.
3.Każdy placek smarujemy keczupem.
4.Układamy po 3-4 plasterki sera.
5.Następnie układamy warstwę grzybów. Placki zwijamy w rulony.
6.Każdy rulon kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy ciasno obok siebie w formie do tarty.
7.Pieczemy w 190-200 stopniach C około 25-30 minut. Danie podajemy na gorąco przybrane listkami selera naciowego i posypane ziarenkami czerwonego pieprzu. Smacznego.
Komentarze