rolowana pizzo-tarta z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

Pizzerinki w formie ślimaczków ciasno ułożone w formie do tarty - tak powstała pizzo-tarta. Pyszne danie na obiad lub kolację.

Składniki:

  • Nadzienie:
    500 g leśnych grzybów, najlepiej mieszanych
    1 duża cebula
    łyżka masła
    domowa przyprawa warzywna
    pieprz kolorowy

    3-4 łyżki keczupu, u mnie z bazylią i octem balsamicznym
    około 12 plasterków sera żółtego, u mnie el pastor

    Ciasto drożdżowe:
    300 g mąki
    20 g drożdży
    100 - 150 ml śmietany
    łyżeczka cukru
    przyprawa warzywna lub sól, przyprawy u mnie lubczyk, tymianek, oregano, szałwia

    dekoracja:
    liście selera naciowego
    pieprz czerwony

    forma na tartę o średnicy 26-28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Rolowana pizzo-tarta z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uduszone grzyby 1. NADZIENIE: Grzyby i pokrojoną cebulę dusimy na maśle, aż grzyby odparują. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • rozwałkowany placek 2. CIASTO: Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i rozkruszone drożdże. Wlać śmietanę w temperaturze pokojowej, wsypać cukier. Lekko zamieszać by drożdże się rozpuściły. Zostawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól i przyprawy. Wszystko starannie mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Lekko oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.


    Z wyrośniętego ciasta odcinamy po kawałku i wałkujemy na oprószonej mące stolnicy okrągłe placki.
  • każdy placek smarujemy keczupem 3. Każdy placek smarujemy keczupem.
  • układamy ser 4. Układamy po 3-4 plasterki sera.
  • na koniec warstwę grzybów 5. Następnie układamy warstwę grzybów. Placki zwijamy w rulony.
  • ślimaczki układamy ciasno  w formie do tarty 6. Każdy rulon kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy ciasno obok siebie w formie do tarty.
  • propozycja podania 7. Pieczemy w 190-200 stopniach C około 25-30 minut. Danie podajemy na gorąco przybrane listkami selera naciowego i posypane ziarenkami czerwonego pieprzu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować