Moja propozycja jest naprawdę lekka, a przy tym sycąca i co najważniejsze bardzo smaczna.
Składniki:
350 g brokuła
125 g cukinii
65 g selera naciowego
70 ml wina słodkiego
25 g chleba tostowego ( jedna kromka)
140 g serka wiejskiego lekkiego
50 g mozzarelli tartej
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
2 jajka
ok. 300 ml wody
sól,pieprz cytrynowy, papryka słodka
10 płatów makaronu lazania
Rolowana lazania z brokułem w wersji dietetycznej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Zeszklić na oleju. Dodać rozdrobnionego brokuła,cukinię i seler naciowy. Smażyć około 2 minuty, po czym wlać wino. Gdy płyn wyparuje stopniowo dolewać wodę i dusić całość do miękkości warzyw ( ja zużyłam około 300 ml wody zanim warzywa się udusiły).
2.Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy to nastąpi warzywa dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Chleb tostowy pokroić w malutką kostkę i dodać do warzyw. Dodać 100 g serka wiejskiego i całość dobrze połączyć. Odłożyć na bok.
3.Makaron ugotować al dente ( każdy płat gotować najlepiej osobno i osuszać go na czystej ściereczce),lekko przestudzić. Na zimny płat makaronu nałożyć warzywa i rozsmarować. Zrolować dosyć ściśle.
4.Drugi płat również posmarować i zrolować z pierwszym. Kolejne płaty lasagne owijać wokół przygotowanego rulonu ( najwygodniej ułożyć na sztorc w naczyniu do zapiekania i nawijać kolejne makarony) do wyczerpania składników. Dla utrzymania stabilności zapiekanki można zapiąć obręcz tortownicy lub lekko owinąć makaron nicią do mięsa.
5.Do miski wbić jajka, roztrzepać ze szczyptą soli. Dodać pozostały serek wiejski i mozzarelle tartą. Wymieszać.Ostrożnie polać rolowaną lasagnę. Piec w 180 st około 30-35 minut. Smacznego!
Porady
Z podanych składników wychodzi około 6 porcji po około 150 kcal jedna,gdyż 100 g to tylko 81 kcal.
Komentarze