Rolmopsy śledziowe w zalewie octowej. Klasyczna przekąska, idealna na każdą imprezę.
30 min
Składniki:
ok. 7 filetów śledziowych,
ok. 3 ogórków kiszonych,
- zalewa:
1 szklanka przegotowanej wody
1/3 szklanki octu
1 łyżeczka cukru
/w wersji bardziej słodkiej można dać 2 łyżki/
1 cebula
2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
Rolmoposy śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie namaczamy. W tym czasie szykujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet (można dać mniej niż jest w przepisie), cukier, przyprawy oraz pokrojoną na półplasterki cebulę. Zostawiamy do ostygnięcia. Płaty śledziowe kroję na wzdłuż na pół wkładam kawałek ogórka kiszonego (można dodać też paprykę konserwową), zwijam w rulon i spinam wykałaczką. Tak przygotowane rolmopsy układam w naczyniu, zalewam zalewą, przykrywam i odstawiam do lodówki.
Komentarze