2 większe płaty ( kotlety ) z karkówki wieprzowej
ketchup i musztarda do posmarowania
2 mniejsze cebule pokrojone w piórka
1 ogórek kiszony lub konserwowy
10 małych plasterków boczku wędzonego + 10 plasterków kiełbaski cienkiej
2 polskie wędzone śliwki
sól, pieprz do posypania mięsa
pozostały wkład do worka z roladami :
4 średnie ziemniaki
4 jędrne kapelusze świeżych pieczarek
8 małych kawałków masła do położenia na ziemniaki i pieczarki
sól i pieprz
3/4 szklanki dowolnego bulionu do wlania na dno worka
Rolady z karkówki pieczone z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty karkówki rozklepać jak najcieniej, ale nie porobić dziur, posypać lekko solą i pieprzem, posmarować cienko ketchupem i musztardą, na tym ułożyć plastry boczku, kiełbasy, cząstki cebuli, śliwki i kawałek ogórka.
2.Zwinąć jak najdokładniej i spiąć wykałaczkami, odłożyć do lodówki na 2 godziny, aby smaki skomponowały się ze sobą.
3.Ziemniaki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, odciąć spód tak aby nie kiwał się, wyciąć lekko środek każdego aby włożyć kawałeczek masła.
Pieczarki umyć i również lekko wydrążyć.
Każdy przygotowany ziemniak i pieczarkę posolić, popieprzyć, położyć na środek mały kawałek masła.
4.Do worka włożyć rolady, ziemniaki i pieczarki, wylać na dno bulion, dokładnie zamknąć, poprzekłuwać wierzch szpileczką .
5.Wstawić do gorącego piekarnika, piec w 195 stopniach ok. 1 godziny, worek ostrożnie przeciąć i jeszcze chwilkę zostawić w wyłączonym piekarniku.
Komentarze