Rolady z karczku

4.99 (201 ocen)

Rolady z karczku są tańszą wersją rolad wołowych. Szybko się je robi i są bardzo smaczne :) Polecam

Składniki:

  • 10 grubszych plastrów karczku
    30 dag boczku wędzonego
    3 ogórki kiszone
    1 kawałek kiełbasy np. śląska
    10 dag pieczarek
    2 cebule
    musztarda
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    1 ząbek czosnku
    150 ml śmietany 30%
    1 łyżka mąki
    2 łyżeczki masła
    dodatkowo
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.99 (201 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady z karczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie farszu do rolad 1. Cebulę obrać pokroić na 10 części, tak samo postąpić z ogórkami kiszonymi, boczkiem,kiełbasą i pieczarkami.
  • Karczek przed nałożeniem farszu 2. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić mięso na cieńsze kotlety. Każdy kawałek mięsa nasmarować musztardą, posypać pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą.
  • nakładanie farszu 3. Na każde płat mięsa położyć po kawałku ogórka, boczku, kiełbasy, cebuli oraz pieczarkę.
  • Rolday gotowe do pieczenia 4. Zwinąć mięso w rolady, spiąć wykałaczkami. W garnku w którym będą się dusiły rolady roztopić masło. Każdą roladę obsmażyć ze wszystkich stron. Gdy mamy rolady obsmażone to wsadzamy je z powrotem do garnka zalewamy gorącą wodą tak aby rolady były nią przykryte. Dusimy do miękkości doprawiając sos do smaku solą, pieprzem, vegetą, papryką słodką i ostrą oraz czosnkiem.
  • Rolady z karczku 5. Gdy rolady będą już miękkie wyciągamy je i usuwamy wykałaczki. Do sosu dolewamy śmietanę. Mąkę rozprowadzamy z odrobiną zimnej wody wlewamy do sosu. Wkładamy z powrotem, rolady gotujemy jeszcze ok 5 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować