Roladki ziemniaczane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rolada ta jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, ale równie dobrze może stanowić osobne danie lub przystawkę. Z ketchupem, sosem czosnkowym lub ulubioną surówką smakuje naprawdę wyśmienicie. Ziemniaki podane w taki sposób są fantastycznym urozmaiceniem tradycyjnie podawanego obiadu. Polecam :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 4 wafle
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1/4 kostki masła
    1/2 szkl. ciepłego mleka
    garść koperku
    kilka gałązek natki pietruszki
    sól, pieprz
    przyprawa do ziemniaków
    300g pieczarek
    1 cebula
    olej
    3 jaja
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roladki ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko, koperek, natkę pietruszki, sól, pieprz, przyprawę do ziemniaków i bardzo dokładnie tłuczemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. W trakcie gotowania ziemniaków przysmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekane pieczarki z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Roladki ziemniaczane z pieczarkami 3. Na wafle (na stronę z głębszymi rowkami) układamy gorącą masę ziemniaczaną na grubość ok. 0,5cm. Ważne jest, by była gorąca, bo w przeciwnym razie wafle nie zmiękną i będą się łamać przy zwijaniu. Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy. Nawet jeżeli wafel się delikatnie uszkodzi, nie należy się tym przejmować. Po zwinięciu zawijamy roladę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
  • Roladki ziemniaczane z pieczarkami 4. Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować