Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie

4.5 (177 ocen)

Bardzo elegancki i syty obiad w formie roladek wypełnionych szpinakiem i ciągnącym się serem. Smaku nadaje wędzony boczek i kremowy sos z natka pietruszki.

Składniki:

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
    Sól
    Pieprz
    300 g mrożonego szpinaku
    1,5 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    100 g wędzonego boczku w plastrach
    100 g żółtego sera

    Sos:
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki natki pietruszki
    Sól
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sosy

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy w garnku na maśle do momentu rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na każdym płacie mięsa układamy szpinak i starty ser. Zwijamy w ciasny rulon. Wierzch roladki owijamy wędzonym boczkiem. Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy je na osobna miskę. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wylewamy na półmisek, układamy mięso w sosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować