Roladki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kroimy na cieniutkie plastry, delikatnie rozbijamy, z dwóch stron dajemy sól, pieprz i czosnek granulowany,
na patelni rozpuszczamy masło i wciskamy czosnek świeży, pilnujemy żeby się nie spaliło, dodajemy szpinak mrożony.
Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobno w osobnej miseczce.
Smażymy tak długo aż wyparuje woda. Dodajemy ser feta według uznania, doprawiamy solą i pieprzem i na koniec dodajemy dwie łyżki śmietany. Na całym kotlecie rozprowadzamy ostudzony szpinak a potem zwijamy jak roladki. Moczymy w jajku i w płatkach i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni (góra dół) lub z termoobiegiem na 180.
Pieczemy przez 30 minut. Pod koniec pieczenia można daj więcej stopni by płatki lekko się zarumieniły ale trzeba uważać żeby się nie spaliły.
Porady
Roladki podajemy do obiadu lub na zimno pokrojone na kawałki po skosie.
Można również zrobić do tego sos czosnkowy do maczania.
Komentarze