Roladki ze szparagami po francusku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Polecam jako danie głównie z ziemniakami.

  • 45 min

Składniki:


  • 4 sznycle wieprzowe (u mnie z łopatki) po 150 g
    pęczek zielonych szparagów
    kieliszek białego wina
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki musztardy dijon
    łyżka mąki
    szczypior
    sól ,pieprz

Roladki ze szparagami po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyłem , odciąłem stwardniałe końce , obrałem , włożyłem do osolonego wrzątku , gotowałem 5 minut , osączyłem.
    Sznycle opłukałem , osuszyłem papierowym ręcznikiem , rozbiłem wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej , na płaty grubości mniej więcej 1 cm. Zamarynowałem solą i pieprzem.
    Sznycle cienko posmarowałem musztardą i ułożyłem na nich po kilka szparagów.
    Zwinąłem w roladki , związałem sparzonym szczypiorem. Oprószyłem solą , pieprzem i mąką.
    Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę , włożyłem roladki i obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron.
    Podlałem białym winem i dusiłem na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż mięso było miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy