Tym daniem przekonałam męża,że szpinak to całkiem smaczna sprawa :)
20 min
Składniki:
skladniki dla 2 osób: dwie świeże piersi z kurczaka
pól opak.mrożonego szpinaku( naturalnie można też użyć świeżego)
3ząbki czosnku
sól,pieprz,przypr do kurczaka,olej
mąka,poł szkl mleka
ziele angielskie
Roladki z piersi ze szpinakiem na różne sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Odciąć"brzydkie"końcówki i przekroić na pół(nie do końca)tak,aby po rozbiciu powstał duży plac.Po delikatnym rozbiciu piersi doprawiamy przyprawą do kurczaka i pieprzem.Odstawiamy na chwilkę,a w tym czasie topimy łyżeczkę masła na patelni i przeciśnięty przez praskę czosnek.Szybko wrzucamy Szpinak i czekamy aż zrobi sie masa,często mieszając.
Do szpinaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu a wystudzoną masą smarujemy płaty mięsne.Tak przygotowane zawijamy(możemy spiąć wykałaczkami) obtaczamy w mące,mleku i raz jeszcze w mące.
Podsmażamy z każdej strony,przykrywamy i jeszcze chwile dusimy na wolnym ogniu podlewając odrobiną wody.(można również bez użycia mąki,jednak ja dzisiaj je podsmażyłam)Przygotowuje również wersje de volailley czyli obtaczam w tradycyjnej panierce a do środka na szpinaku,przed zawinięciem układam plaster żółtego sera smażę na głębokim oleju-każda z tych wersji smakuje rewelacyjnie.Dziś podaję je z ryżem ugotowany na sypko i sosem śmietanowym,polecam również tradycyjny sos pieczarkowy.
Porady
Smaczny pomysł na obiad podaję również z ziemniakami duszoną marchewka lub sałatką sezonową.
Komentarze