Roladki z szynki z kaszą jaglaną i serem feta

0 (0 ocen)

To zdrowa i smaczna przekąska. Chętnie jadam je na kolację, ale fantastycznie sprawdzą się również na imprezowym stole.

Składniki:

  • Roladki:
    200g szynki konserwowej w plasterkach
    100g suchej kaszy jaglanej
    2 jajka
    1/2 pęczka szczypiorku
    puszka kukurydzy
    1/2 kostki sera feta
    4 kawałki papryki w occie
    4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego
    sól, pieprz

    Galareta:
    1 litr bulionu warzywnego
    5 łyżeczek żelatyny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki Szynki

Roladki z szynki z kaszą jaglaną i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę.
  • 3. Szczypiorek, ser feta i paprykę drobno kroimy. Kukurydzę odcedzamy.
  • 4. Kaszę, jajka, ser feta, szczypior, paprykę, kukurydzę i jogurt/majonez mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu.
  • 6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy by nie było grudek. Studzimy i tężejącą galaretką zalewamy roladki. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować