Roladki z sałatką z brokułów i ryżem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Proste i bardzo smaczne danie

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    duża podwójna pierś z kurczaka
    szklanka ryżu
    duży brokuł
    strąk czerwonej papryki
    Dodatkowe składniki:
    pół łyżeczki curry
    2 łyżki pestek z dyni
    ząbek czosnku
    przyprawa do kurczaka
    majeranek
    słodka mielona papryka
    czosnek granulowany
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki świeżego posiekanego koperku
    sól, pieprz do smaku
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z sałatką z brokułów i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć. Każdą pierś przekroić wzdłuż na 2 płaty, posypać z obu stron przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym. Paprykę pokroić w paseczki. Na każdym filecie ułożyć paseczki papryki, zwinąć, spiąć wykałaczkami, posypać majerankiem i słodką papryką. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować "al dente" w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić.
    Roladki obsmażyć na oleju, podlać odrobiną wody i udusić do miękkości (ok. 20 min.) pod przykryciem. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Majonez, śmietanę, jogurt i koperek wymieszać, posolić, popieprzyć do smaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Różyczki brokuła polać sosem, posypać dynią. Z roladek usunąć wykałaczki, pokroić w grubsze plastry i podawać z ryżem i brokułami.

Porady

Jeśli chcemy "odchudzić" potrawę możemy zastąpić majonez jogurtem i w ogóle zrezygnować z obsmażania mięsa tylko je dusząc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować