Roladki z sałatką z brokułów i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, osuszyć. Każdą pierś przekroić wzdłuż na 2 płaty, posypać z obu stron przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym. Paprykę pokroić w paseczki. Na każdym filecie ułożyć paseczki papryki, zwinąć, spiąć wykałaczkami, posypać majerankiem i słodką papryką. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem curry. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować "al dente" w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić.
Roladki obsmażyć na oleju, podlać odrobiną wody i udusić do miękkości (ok. 20 min.) pod przykryciem. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Majonez, śmietanę, jogurt i koperek wymieszać, posolić, popieprzyć do smaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Różyczki brokuła polać sosem, posypać dynią. Z roladek usunąć wykałaczki, pokroić w grubsze plastry i podawać z ryżem i brokułami.
Porady
Jeśli chcemy "odchudzić" potrawę możemy zastąpić majonez jogurtem i w ogóle zrezygnować z obsmażania mięsa tylko je dusząc.
Komentarze