Roladki z jelenia z kapustą i grzybami

4.5 (142 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia
    200 g suszonych grzybów
    200 g kapusty kiszonej
    8 plastrów boczku wędzonego
    700 ml bulionu wołowego
    musztarda sarepska
    3 liście laurowe
    jałowiec 2 szt
    ziele angielskie (kilka)
    pieprz czarny ziarnisty (kilka)
    słodka mielona papryka
    mąka
    200 g śmietany 18%
    olej do smażenia
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z jelenia z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy.
    Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy z nadmiaru płynu ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Z lodówki wyciągamy roladki ,każdą smarujemy musztardą (po jednej stronie) ,układamy po dwa plasterki boczku. Na brzeg każdej roladki kładziemy farsz ,zawijamy i owijamy sznurem do pieczenia (u mnie klipsy ,do roladek) ,oprószamy mąką i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki zalałem bulionem wołowym ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i dusiłem na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Sos można zaprawić śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować