Roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.umyty szpinak siekamy, wrzucamy razem z suszonymi pomidorami na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy czosnek, trochę wody i dusimy.
Pierś dzielimy na dwie części, przekrawamy w połowie, ale nie do końca, rozkładamy - i powstaje jakby motyl. Z jednej strony przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną, z drugiem ziołami i przyprawą do kurczaka. Na stronę z ziołami nakładamy szpinak i suszone pomidory.
2.Robimy roladkę, i zawijamy w folię aluminiową, To samo powtarzamy z drugą częścią piersi. Roladki można wrzucić na gotującą się wodę, i gotować ok 45minut. Ja piekłam je godzinę w piekarniku, w temp 180stopni.
3.sos serowy: do rondelka dajemy łyżeczkę masła, kawałek sera gouda, (można zetrzeć na tarce, lub pokroić w małą kostkę), serek topiony, podlewamy odrobiną wody - cały czas mieszamy! Gdy wszystko jest już rozpuszczone, dodajemy kubek śmietany i zioła prowansalskie. Jeśli nie chcemy grudek, sos można przetrzeć przez sitko
Porady
roladki równie dobrze smakują z sosem musztardowym :)
Komentarze