Roladki z kurczaka z gruszką na sosie curry.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    1 gruszka (klapsa)
    3 łyżki aceto balsamico białe
    1 łyżeczka cukru
    100 ml śmietana 36%
    0,5 łyżeczki curry hinduskie
    przyprawa uniwersalna, pieprz
    1oo ml bulion z drobiu
    2 łyżki orzeszki ziemne posiekane i uprażone
    2 łyżki rodzynki ( wcześniej namoczone )

Roladki z kurczaka z gruszką na sosie curry. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki.
    Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić.
    Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać przyprawa uniwersalna i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać bulionem. Piec 20 minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.)
    Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry, dodać rodzynki i wlać na patelnię. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu.
    Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy