Roladki z dorsza parowane z porem serwowane z klasyczną warzywną sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety dzielimy na zgrabne kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
Jednego pora przekrawamy na pół, delikatnie ściągamy liście. Zależy nam na jak najdłuższych. Liście pora zalewamy na chwilę wrzątkiem. Sparzone liście przekrawamy na cieńsze "wstążki". Odkładamy je na bok, później będziemy nimi zawiązywać roladki.
Pozostałego pora również dzielimy na podłużne liście, podsmażamy je na odrobinie oleju, solimy i pieprzymy. Na każdy kawałek ryby wykładamy parę liści pora. Rybę zawijamy i związujemy uprzednio sparzonymi liśćmi pora.
2.Rybę gotujemy na parze ok. 15-20 minut, w zależności od wielkości roladek.
Do wody, nad którą parujemy roladki dodajemy przyprawy- ziele, kardamon oraz liść laurowy.
Roladki podajemy z klasyczną jarzynową sałatką.
Sałatka- marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy. Obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
Zdobimy mini pietruszkami. Smacznego!
Komentarze