Roladki z dorsza parowane z porem serwowane z klasyczną warzywną sałatką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, zdrowe i efektownie wyglądające danie.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • filet z dorsza bez skórki - 600 g
    • marchewka - 2-3 szt.
    • pietruszka - 1 szt.
    • seler -1 duży
    • por- 2-3 szt.
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    • majonez 1-2 łyżki
    Składniki robocze:
    • sól
    • pieprz
    • sok z cytryny
    • ziele angielskie 2 ziarna
    • kardamon 2 ziarna
    • liść laurowy - 1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z dorsza parowane z porem serwowane z klasyczną warzywną sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki z dorsza z porem 1. Filety dzielimy na zgrabne kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
    Jednego pora przekrawamy na pół, delikatnie ściągamy liście. Zależy nam na jak najdłuższych. Liście pora zalewamy na chwilę wrzątkiem. Sparzone liście przekrawamy na cieńsze "wstążki". Odkładamy je na bok, później będziemy nimi zawiązywać roladki.
    Pozostałego pora również dzielimy na podłużne liście, podsmażamy je na odrobinie oleju, solimy i pieprzymy. Na każdy kawałek ryby wykładamy parę liści pora. Rybę zawijamy i związujemy uprzednio sparzonymi liśćmi pora.
  • roladki z dorsza z porem 2. Rybę gotujemy na parze ok. 15-20 minut, w zależności od wielkości roladek.
    Do wody, nad którą parujemy roladki dodajemy przyprawy- ziele, kardamon oraz liść laurowy.
    Roladki podajemy z klasyczną jarzynową sałatką.
    Sałatka- marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy. Obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
    Zdobimy mini pietruszkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Por Ryby Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować