Roladki z grillowanego bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana umyłam, osuszyłam, odkroiłam końcówkę od ogonka i pokroiłam w kilkumilimetrowe, niegrube plastry. Posoliłam z obu stron i odstawiłam na około 20 minut, żeby puściły sok.
2.Po tym czasie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Z obu stron posmarowałam plastry olejem i ułożyłam je na rozgrzanej płycie grilla.
3.Piekłam po kilka minut z obu stron do miękkości.
4.Ugotowany ryż wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem.
5.Umytego wcześniej ogórka oraz oscypka pokroiłam w słupki o szerokości plastrów. Na każdym plastrze bakłażana rozłożyłam po łyżce ryżu, ułożyłam po dwa słupki ogórka i słupku oscypka. Zwinęłam roladki, ułożyłam je na talerzach i przybrałam natką pietruszki.
Roladki okazały się bardzo smaczne z dodatkiem sosu jogurtowego.
Porady
Zamiast oscypka można użyć sera delikatniejszego w smaku
Komentarze