Roladki z grillowanego bakłażana

0 (0 ocen)

Roladki z grillowanego ogórka z ryżem, ogórkiem i oscypkiem

Składniki:

  • Nieduży bakłażan
    sól
    olej do posmarowania
    ugotowany ryż – po 1 łyżce na plaster bakłażana
    kilka gałązek cienkiego szczypioru
    kawałek ogórka sałatkowego
    kilkumilimetrowy plaster oscypka
    natka pietruszki do przybrania
    kilka łyżek sosu jogurtowego przyrządzonego według przepisu
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-jogurtowy-do-grillowanego-miesa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki

Roladki z grillowanego bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z grillowanego bakłażana 1. Bakłażana umyłam, osuszyłam, odkroiłam końcówkę od ogonka i pokroiłam w kilkumilimetrowe, niegrube plastry. Posoliłam z obu stron i odstawiłam na około 20 minut, żeby puściły sok.
  • Roladki z grillowanego bakłażana 2. Po tym czasie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Z obu stron posmarowałam plastry olejem i ułożyłam je na rozgrzanej płycie grilla.
  • Roladki z grillowanego bakłażana 3. Piekłam po kilka minut z obu stron do miękkości.
  • Roladki z grillowanego bakłażana 4. Ugotowany ryż wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem.
  • Roladki z grillowanego bakłażana 5. Umytego wcześniej ogórka oraz oscypka pokroiłam w słupki o szerokości plastrów. Na każdym plastrze bakłażana rozłożyłam po łyżce ryżu, ułożyłam po dwa słupki ogórka i słupku oscypka. Zwinęłam roladki, ułożyłam je na talerzach i przybrałam natką pietruszki.
    Roladki okazały się bardzo smaczne z dodatkiem sosu jogurtowego.

Porady

Zamiast oscypka można użyć sera delikatniejszego w smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Ogórek Oscypek Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować