Roladki z bkłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm (nie obierać ze skórki), posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie za
pomocą ręcznika papierowego zebrać wodę, delikatnie posmarować oliwą, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskim.
Plastry bakłażana grilować z obu stron na małym ogniu do miękkości, uważając aby nie wyschły nadmiernie, aby temu zapobiec można smarować je pędzelkiem z oliwą.
Oliwki i kapary odsączyć z zalewy. Jeżeli oliwki są bardzo duże to można je poprzecinać na połówki. Serek dokładnie i delikatnie wymieszać z oliwami i kaparami.
Wystudzone plastry bakłażana smarować serkiem i zawijać w roladki. Podawać z pieczywem, schłodzone jako przystawkę lub nawet danie główne.
Komentarze