Roladki z bkłażana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bakłażan jest trochę niedoceniany w polskiej kuchni, a szkoda, bo to wspaniałe warzywo

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
    2 naturalne serki Almette
    1 mały słoik oliwek
    1 mały słoik kaparów
    ok. ½ szklanki oliwy
    sól, pieprz, zioła prowansalskie



Roladki z bkłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm (nie obierać ze skórki), posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie za

    pomocą ręcznika papierowego zebrać wodę, delikatnie posmarować oliwą, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskim.



    Plastry bakłażana grilować z obu stron na małym ogniu do miękkości, uważając aby nie wyschły nadmiernie, aby temu zapobiec można smarować je pędzelkiem z oliwą.



    Oliwki i kapary odsączyć z zalewy. Jeżeli oliwki są bardzo duże to można je poprzecinać na połówki. Serek dokładnie i delikatnie wymieszać z oliwami i kaparami.



    Wystudzone plastry bakłażana smarować serkiem i zawijać w roladki. Podawać z pieczywem, schłodzone jako przystawkę lub nawet danie główne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy