Roladki z białej kiełbasy

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Myśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym serem.

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g białej kiełbasy
    jajko
    bułka tarta (około 3/4 szklanki)
    łyżka majeranku
    150 g żółtego sera
    200 g pieczarek
    por (biała część)
    łyżka masła
    sól ziołowa
    pieprz
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia

    Sos:
    duża cebula
    łyżka masła
    łyżka mąki
    600 ml bulionu wołowego
    liść laurowy
    ziele angielskie (5-6 sztuk)
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z białej kiełbasy 1. Kiełbasę obieramy i razem z jajkiem ,majerankiem i bułką tartą wyrabiamy na jednolitą masę.
    Dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy.
    Ser ścieramy na dużych oczkach.
    Pieczarki czyścimy ,również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekanym porem podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
    Na każdą porcję rozwałkowanej masy wysypujemy ser ,następnie farsz z pieczarek.
    Roladki zawijamy ,obtaczamy w bułce tartej ,obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
    W rondelku szklimy cebulę na maśle ,oprószamy mąką (chwilę podsmażamy) i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wkładamy roladki do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować