Roladki z bakłażana z mięsem, kuskusem i mozzarellą na pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Uwielbiam takie dania…faszerowane, zawijane, zapiekane, czyli bogactwo smaków i zapachów :) Roladki z bakłażana są dosyć pracochłonne, ale zapewniam, że warto je przygotować :) Idealnie pasują na obiad z ziemniaczkami i surówką, ale również na wczesną kolację z dodatkiem warzyw. Polecam gorąco to ro

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 duży bakłażan
    sól
    oliwa

    Farsz:

    300 g mięsa mielonego wołowego (opcjonalnie – wieprzowego lub drobiowego)
    2 łyżki kaszy kuskus
    2 ząbki czosnku
    1 niewielka cebula
    3-4 pieczarki
    oliwa
    1 jajo
    zioła prowansalskie
    1 kulka mozzarelli (100g)

    Sos pomidorowy:

    1/2 kg pomidorów / 2 puszki pomidorów
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z bakłażana z mięsem, kuskusem i mozzarellą na pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry – ok. 2mm. Następnie obsypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut. Płuczemy plastry bakłażana z powstałej „rosy” (pozbywamy się goryczki) pod bieżącą wodą, osuszamy na durszlaku lub ręcznikach papierowych. Następnie obsmażamy z obydwu stron na odrobinie oliwy na patelni grillowej.
  • 2. Przygotowujemy sos pomidorowy: pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (ten etap omijamy przy zakupie pomidorów w puszce). Czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na odrobinie oliwy, po chwili dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Roladki z bakłażana z mięsem, kuskusem i mozzarellą na pomidorowym sosie 3. Kaszę kuskus przygotowujemy wg zaleceń producenta zamieszczonych na opakowaniu. Kolejno odcedzamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa mielonego. Na odrobinie oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy drobno posiekaną cebulę i pieczarki, smażymy chwilę, dodajemy do mięsa i kaszy. Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ziół prowansalskich, wbijamy jajo i wszystko dokładnie mieszamy. Ser mozzarella kroimy w małe paseczki. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarowujemy 1-2 łyżki farszu, układamy 2-3 paseczki mozzarelli i zwijamy w roladkę, całość spinamy wykałaczką.
  • Roladki z bakłażana z mięsem, kuskusem i mozzarellą na pomidorowym sosie 4. Na dno naczynia żaroodpornego równomiernie wylewamy sos pomidorowy, na niego układamy roladki. Całość posypujemy pozostałym serem mozzarella i zapiekamy przez 40 minut w 180 st. Roladki podajemy polane sosem pomidorowym z ulubioną surówką i opcjonalnie z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować