Roladki z bakłażana

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Roladki z bakłażana z serem smakują zarówno jako przystawka lub jako główne danie

  • 45 min

Składniki:

  • bakłażan średni, długi 1 sztuka
    szynka szwarcwaldzka 3 plastry
    ser typu feta 100 gramów
    serek śmietankowy naturalny 100 gramów
    mięta świeża - listki 2 łyżki
    olej do smażenia 3 łyżki
    tymianek świeży - listki 1 łyżka
    sól, pieprz -do smaku 1 szczypta
    szczypiorek nitki 12 sztuk


Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roladki z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 0,5cm. Posolić, pozostawić na ok. 20 minut, opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Smażyć lub grillować na patelni ok 2-3 minut z każdej strony.
    Wymieszać oba serki, dodać posiekaną mięte i tymianek.
    Szynkę pokroić w krótsze paski
    Na każdy plasterek bakłażana położyć pasek szynki, łyżkę sera, zwinąć w roladkę. Roladki zawiązać szczypiorkiem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem
    W wersji na gorąco roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika, piec ok. 15 minut w temp. 180st. Można posypać startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować