Roladki z cukinii w sosie winegret

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2-3 średnie cukinie (400 g)
    4 łyżki oleju rzepakowego
    100 g rosołu drobiowego
    300 g fileta z łososia
    2 łyżeczki soku cytrynowego
    8 małych gałązek koperku
    sól
    pieprz
    2 łyżki octu z sherry
    1 łyżeczka ostrej musztardy ( dijon )
    pół łyżeczki miodu
    2 dojrzałe pomidory

Roladki z cukinii w sosie winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z cukinii w sosie winegret 1. Cukinie umyłem i oczyściłem. Następnie pokroiłem wzdłuż na paski szerokości 2 cm. Paski samej skórki wyrzuciłem. Rozgrzałem łyżkę oleju na dużej patelni, obsmażyłem paski cukinii krótko z obu stron na średnim ogniu. Podlałem 50 ml rosołu, dusiłem cukinię przez 5 minut na małym ogniu, następnie zdjąłem z patelni, osączyłem i odstawiłem. Rosół zachowałem.
    Filet z łososia pokroiłem na 8 cienkich plastrów. Każdy plaster skropiłem sokiem z cytryny, obłożyłem gałązką koperku, posoliłem, popieprzyłem i złożyłem wzdłuż na pół.
    Łososia położyłem na patelni, Dolałem pozostałe 50 ml rosołu oraz gorący rosół po cukinii, wszystko zagotowałem na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Plastry łososia zdjąłem z ognia, owinąłem paskami cukinii. Roladki ułożyłem na półmisku. Płyn po gotowaniu wymieszałem z octem, musztardą, miodem, solą, pieprzem i pozostałym olejem. Odkroiłem nasady ogonków pomidorów, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skóry, przekroiłem na pół, usunąłem pestki, miąższ pokroiłem w drobniutką kostkę. Roladki polałem sosem, posypałem kostkami pomidorów, przez godzinę marynowałem pod przykryciem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy