Roladki z camembertem i żurawiną w sosie

4.5 (161 ocen)

Roladki nadziewane camembertem i żurawiną duszone w sosie śliwkowo-rozmarynowym. Idealne na niedzielny lub świąteczny obiad. Do roladek podaję pieczone ziemniaki i fasolkę szparagową.

Składniki:

  • 3 sznycle wieprzowe (300 g)
    150 g camemberta
    1 duża garść suszonej żurawiny
    3-4 łyżki musztardy ostrej
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Sos:
    1-2 szklanki wody
    5 suszonych śliwek
    2-3 gałązki świeżego rozmarynu
    1/2 kromki chleba razowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sznycle

Roladki z camembertem i żurawiną w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozbite mięso 1. Mięso wkładaj w mocny worek i rozbij. Każdy plaster posmaruj z jednej strony musztardą.
  • Nadziewanie roladek 2. Ser pokrój w plasterki. Na każdy plaster mięsa nakładaj 2-3 kawałki sera i kilka kulek żurawiny. Mięso zwiń w roladkę, możesz dla pewności spiąć je wykałaczką.
  • 3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż roladki z każdej strony. Dodaj wodę i rozmaryn, przykryj patelnię i duś je ok. 30 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas obracaj je.
  • Duszone rolady 4. Śliwkę pokrój na 2-3 kawałki, chleb pokrusz drobno. Dodaj do sosu, gdyby wyparował dolej następną szklankę wody. Mięso duś jeszcze z 30-40 minut na wolnym ogniu. Jeśli woda wyparuje dolej jej jeszcze trochę, ale nie dużo, bo sos ma być gęsty. Roladki podawaj z sosem (można też sos zblendować by był gładki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Mięso Suszona żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować