Roladki nadziewane camembertem i żurawiną duszone w sosie śliwkowo-rozmarynowym. Idealne na niedzielny lub świąteczny obiad. Do roladek podaję pieczone ziemniaki i fasolkę szparagową.
Składniki:
3 sznycle wieprzowe (300 g)
150 g camemberta
1 duża garść suszonej żurawiny
3-4 łyżki musztardy ostrej
sól, pieprz
olej do smażenia
Roladki z camembertem i żurawiną w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wkładaj w mocny worek i rozbij. Każdy plaster posmaruj z jednej strony musztardą.
2.Ser pokrój w plasterki. Na każdy plaster mięsa nakładaj 2-3 kawałki sera i kilka kulek żurawiny. Mięso zwiń w roladkę, możesz dla pewności spiąć je wykałaczką.
3.Na patelni rozgrzej olej, przesmaż roladki z każdej strony. Dodaj wodę i rozmaryn, przykryj patelnię i duś je ok. 30 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas obracaj je.
4.Śliwkę pokrój na 2-3 kawałki, chleb pokrusz drobno. Dodaj do sosu, gdyby wyparował dolej następną szklankę wody. Mięso duś jeszcze z 30-40 minut na wolnym ogniu. Jeśli woda wyparuje dolej jej jeszcze trochę, ale nie dużo, bo sos ma być gęsty. Roladki podawaj z sosem (można też sos zblendować by był gładki).
Komentarze