Roladki wołowe z przepisu babci

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Czasami, a nawet coraz częściej lubimy powracać do smaków naszych korzeni. W połączeniu z kluskami...no masakra!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szt kotletów wołowych z łopatki (po 200 g)
    musztarda sarepska
    100 g słoniny
    1 duży ogórek kiszony
    majeranek suszony
    mąka
    olej do smażenia
    1 liść laurowy
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki +100 ml wody
    sól, pieprz

Roladki wołowe z przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy tłuczkiem. Z jednej strony smarujemy musztardą, oprószamy majerankiem.
    Na skraj kotleta kładziemy słoninę i kawałek kiszonego ogórka. Całość zawijamy w roladki, oprószamy mąką, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony.
    Do rondelka przekładamy mięso, zalewamy wodą (500 ml), dodajemy liść laurowy, posiekany czosnek i dusimy pod przykryciem przez 90 min na wolnym ogniu (co jakiś czas obracając roladki).
    Pod koniec duszenia wlewamy rozrobioną w zimnej wodzie mąką, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy