Potrawa szybka w przygotowaniu obiadu dla 4 osób. Smaczna, prosta i ekskluzywna.
60 min
Składniki:
400 g schabu bez kości
szynka na około 4 plastry (najlepiej takiej wiejskiej)
7 plastrów żółtego sera
około 300 ml śmietany 12%
około 200 ml wody
1 torebka Winiary Pomysł na Roladki schabowe w sosie serowym
Roladki w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy składniki. Schab kroimy na 4 plastry.
2.Szynkę kroimy o grubości 1 cm. Schab oraz szynkę dobrze rozbijamy, bardzo cienko i najlepiej, żeby przypominało prostokąt wyglądem.
3.Na każdym schabie kładziemy plasterek rozbitej szynki i sera.
4.Zwijamy w roladki i kroimy na pół.
5.Układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.
6.Zawartość torebki dobrze mieszamy z wodą i śmietaną. Możemy doprawić solą, pieprzem, koperkiem. Stawiamy sos na ogniu, ciągle mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (Uwaga!!! Nie gotujemy)
7.Zdjąć z ognia i zalać sosem roladki
8.Plasterek żółtego sera dzielimy na 3 części i kładziemy po jednym kawałku na każdej roladce.
9.Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika bez przykrycia. Pieczemy przez 35 min (180 stopni bez termoobiegu).
10.Propozycja podania. Swoje roladki podałam z ziemniakami (przyprawionymi przyprawą do ziemniaków i rozmarynem) i warzywami (kalafior i papryka). Oczywiście roladki podajemy od razu po upieczeniu.
Porady
Można podawać również z ryżem, smażonymi ziemniakami, frytkami i swoimi ulubionymi warzywami.
Komentarze