Pomysł na...smaczny obiad co dnia ;-) Dziś roladki ustrzyckie, od nazwy rodzinnej miejscowości mojego męża - Ustrzyki Dolne
60 min
Składniki:
360 dag pieczarek
1 podwójny filet z kurczaka
ok. 15 dag schabu pieczonego (lub innej wędliny)
ok. 20 dag sera żółtego
sól, pieprz, vegeta
2 jajka
3 łyżki mąki
bułka tarta do panierki
wykałaczki
Roladki ustrzyckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać, pokroić jak na sos, podsmażyć, a pod koniec smażenia dodać vegetę.
2.Filet przepołowić, odciąć odstająca część mięsa (będzie przydatna do małej roladki). Oprószyć solą, pieprzem i vegetą z każdej ze stron, Delikatnie rozbić kawałki mięsa tłuczkiem.
3.Formować roladki: filet, dwa plastry sera, dwa plastry schabu (w zależności od wielkości), dwie-trzy łyżeczki pieczarek. Całość zrolować a na końcach umieścić wykałaczki.
4.Gotowe roladki moczyć w jajku z mąką i obtaczać w bułce tartej. Smażyć ok 10 min na średnim ogniu.
5.Propozycja podania: roladki, ziemniaki i surówka.
Porady
Jeśli zostaną pieczarki, można wykorzystać je do dekoracji po ziemniakach.
Komentarze