Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka.
Sos pieczarkowo-koperkowy:
500g pieczarek
2 średnie cebule
2,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki)
1/2 pęczka świeżego koperku
sól, pieprz, olej
Roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
3.Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją i puszczą sok.
4.Do garnka/na patelnię wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
5.W tym czasie łączymy pozostałe mleko z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Garnek/patelnię z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z wodą i mąką (można przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek.
6.Podgrzewamy do lekkiego wrzenia.
7.Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.
8.Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem.
Komentarze