Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską

0 (0 ocen)

  • 40 min

Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą, całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach!

  • 40 min

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
    150 g serka mascarpone
    5 moreli
    100 g szynki parmeńskiej
    1 cebula
    pęczek świeżej melisy cytrynowej
    1 szklanka rosołu drobiowego
    2 łyżki oleju roślinnego
    1 łyżka masła
    sól morska do smaku
    kolorowy pieprz z młynka do smaku
    50 ml białego półwytrawnego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Sosy Szynki

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vc2ckv 1. Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek foliowy, delikatnie solimy, smarujemy utartym serkiem mascarpone, morele kroimy na paski wyjmujemy pestki, układamy na mięsie, posypujemy listkami melisy, całość rolujemy w roladki
  • image-0cc5sqd 2. Następnie owijamy plasterkami szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia.

  • image-0qss6rk 3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, wlewamy rosół oraz wino, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę , przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje do minimum, doprawiamy kolorowym pieprzem.
    Serwujemy gorące z lampką schłodzonego półwytrawnego wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Morele Schab Szynka Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować